Hej bloggen!
Citatet ovan kommer från ordföranden för Friends of the Earth i USA. Han anser att de ledande i-länderna i världen inte tog de ansvar de förväntades göra för att ett bra och rättvisst avtal skulle kunna uppnås. Många miljöorganisationer hade hoppats på att Obama skulle ta på sig ledarrollen i klimatfrågan i Köpenhamn, de kallar köpenhamns mötet för ett misslyckande. Varför tog Obama då inte på sig den ledarollen?Obama medgav att Köpenhamnsmötet inte nådde tillräckligt långt, men beskrev ändå det icke-bindande avtalet som meningsfullt. Hittills har kongressen i USA inte kunnat enats om utsläpps mål och klimatpolitiken, men det nya avtalet gör att Obama kan sätta press på kongressen i klimatfrågan.
Det avtal som tillslut togs i Köpenhamn var en politisk överenskommelse utan konkreta utsläppsminskningar. Enligt många har de globala toppmöte slutat i totalt misslyckande. De avtal som gjorts är långt ifrån de bindande avtal som först stod på agendan. Man anser att främast USA och Kina har varit bromsklossar. Det är inte alla länder som deltog i mötet som är villiga att ställa sig bakom avtalet, som t.ex. Venezuela, Bolivia, Saudiarabien, Sudan och Ecuador. Dem väljer att ställa sig utanför avtalet. Dessa länder är fattiga u-länder, och de är dem som drabbas mest av förstöringen av vår gemensamma jord. Övriga länder som deltog i mötet ställer sig bakom förslaget och ser det som en bra och viktig början.
USA:s president Barack Obama annonserade att en överenskommelse om klimatåtgärder hade nåtts mellan USA, Kina, Brasilien, Indien och Sydafrika. Men den så kallade "Köpenhamnsöverenskommelsen" beskrevs av miljöorganisationer bland annat som en gigantisk besvikelse och en dödsdom för miljoner människor. I överenskommelsen sätts målet upp att jordens temperatur inte får öka mer än två grader. Men inga siffror nämns när det gäller utsläpps minskningar för i-länder och u-länder. Tidigare har det pratats om en 50 % minskning men det är nu struket. Överenskommelsen säger också att de stora i-länderna som USA och Kina ska ge 30 miljarder dollar i stöd till åtgärder för att skydda de fattigaste u-länderna.
Jag vill bara säga att anledningen till att Saudiarabien inte vill ha något avtal pga att de är världens ledande oljeproducenter, nästan 25 % av världens alla kända oljereserver finns i Saudiarabien. Dessutom är Saudiarabien en monarki med en kung i spetsen och där lagarna basseras på koranen. en som styr är alltså inte folkvald vilket leder till att befolkningen inte har så mycket att säga till om. Anledningen till att kungen för sådan politik som han gör beror på vinsten som oljan inbringar. Jag tror att de känner sig oroliga för att de ska få otillräckliga kompensationer och i så fall vara väldigt beroende av andra länders pengar. et kan ju vara så att det handlar om stolthet, att "vi klarar oss själva".
SvaraRaderaVilket bra inlägg Matilda, bra med översikt om vad som hände. Vill bara kommentera problemen under klimatmötet som handlade om ekonomin.
SvaraRaderaEn återkommande fråga under klimatmötet var finansfrågan, ett problem som var svårt att lösa. Många av i-länderna var ovilliga att bidra med så mycket pengar som u-länderna önskade. Detta är dock förståligt speciellt om man ser till den ekonomiska situationen idag i världen. Ecuador, Bolivia och Venezuela är alla fattiga länder i Syd- och Centralamerika men de är också beroende av att utsläppen minskar. Bolivia är det land som jag riktat in mig mest på och landet är extremt hotat av klimatförändringarna och i behov av mycket pengar.
Enligt mig borde världens länder satsa på att minska sina utsläpp nu eftersom att en utebliven minskning skulle leda till naturkatastrofer. Kostnaderna av dessa skulle vara större och inte ens mätbara. Naturkatastrofer skulle leda till att många människor förolyckas och skadorna skulle kosta enormt mycket att reparera. Jag tycker alltså att världens rika länder bör satsa pengar nu, innan det är för sent.
/ Ebba B
när jag läser det ni skrivit kan jag inget annat än att säga att ni har otroligt bra tankar kring detta!
SvaraRadera/Michelle
För att svara på din kommentar Ebba så håller jag med dig när det gäller finans frågan, jag tror att det kommer bli så att i-länderna kommer bidra med pengar, frågan är bara när, det känns som att ingen är villig att ta första steget. Jag har läst en hel del Amerikanska tidningar som tex New York Times, där journalister uttrycker att det är USA som är mäktigast och att ett framsteg i klimatfrågan hänger på dom. Så troligen kommer USA lägga fram ett bidrag inom snar tid, det gäller bara att dom ska ta det där första steget, för jag tror att det är det som många länder väntar på, och jag tycker att det är något som kan förväntas av en ledande och framgångsrik nation som USA.
SvaraRadera/ Matilda